Blogginlägg

2 veckor

 

Idag är det 2 veckor sen Fanny fick sina fina bebisar. De växer och frodas. Jag kommer troligtvis få hjälp ikväll att fota de små liven och då kommer jag även lägga ut namnen å de små.  Men jag har fotat lite i valplådan i allafall:)

DSC_0001

En trötter!

 

DSC_0004

Syskonkärlek 

Igår var jag ute i skogen med Sune och Leo. Jag fick under eftermiddagen ett migrän anfall så vi fick vänta till sena kvällen. Väl i skogen satten jag mig på en stubbe och bröderna fick busa av sig lite. Sen avslutade vi med att de fick lägga sig medans jag lade ut lite godis sök. Tänk vad lite som behövs för att de ska få stimulera hjärnan lite.

DSC_0129

Denna väntan är jobbig...

DSC_0130

Äntligen får vi använda våra näsor..

Ha de bra så länge!

Linda och vovvarna


Vara ensam

Igår fick Leo följa med till roadracing banan under ett par timmar.  Jag tycker det är viktigt att hundar som lever i flock får vara ensamma ibland utan resten av flocken. Många hundar kan uppträda på ett sätt med de andra hundarna och på ett helt annat sätt när de är utan sin hundflock.

Leo tycker det är kul att få vara ensam ibland, han var lugn och trygg :)
DSC_0109

Här sitter han och myser med husse innan han ska ut och köra igen

DSC_0110

Leo balans tränar på hojen :)

 

Annars är allt bra med valparna, de växer och är nöjda och glada. Jag tog en bild på Fannys valpar imorse efter att de ätit frukost. Så runda och goa!

_20160727_082847

Mina pluttisar!
Titta vad grå tiken börjar bli ( till vänster)

Imorgon blir det en tur till prinsarna hos Lystra, längtar efter att få mysa med dem 

kram på er

Linda och vovvarna


Nya bilder

 

Nu finns det nya bilder på under Lystras och Enters valpkull. Inte lätt att fotografera de små men otroligt fina är de. 

Alla 4 har gått upp bra i vikt och mår förträfligt bra. Under veckan är det dags att ge första dosen av avmaskningsmedel då det är väldigt vanligt att de små har mask. Jag ger dem sen med jämna mellanrum ända fram till leveransen. 

2v Visst ser de lite läskiga ut de små monstren 

Fannys valpar mår också bra, äter och sover. Men trots att de inte ser så kommer de fram och söker kontakt när jag sitter i valplådan. De gillar när vi strycker dem över ryggen och när vi kliar dem bakom örat så sprattlar de med sina fina bakben. 

De är juvliga hela högen och de som köper dessa godingar kommer få en härlig hund att träna/umgås med 

Ha de bra

Linda och vovvarna


1 respektive 2 veckor

Nu har Fannys bebisar blivit 1 vecka gamla och det ligger bild på de små under knappen "valpkull Fanny och Rufus" Ska ta mer bilder om någon dag de är så små ännu.

DSC_0040

DSC_0041

Men nog växer de allt:)

 

En lite film snutt på de små!

Lystras valpar mår som små prinsar, växer på fint och alla har öpnat ögonen. Så ljuvliga när man ser att de blir små individer bara de öppnat ögonen.

received_10153969736938439

Visst är de väll för härliga?

Kram på er!

Linda och vovvarna

 


Varm och fint

Vilket väder vi haft idag! strålande sol och så varm och skönt. Hundarna har legat ute i skuggan och några har varit nere i sjön och svalkat sig. Det är bara Fanny som varit inne med sina pluttisar. Idag fick jag hämta en bordsfläkt för att få lite rörelse på luften i rummet. Men inte så att det drar på de små så klart. 

Kära familjen har åkt iväg för en race vecka och jag och hundarna är ensamma hemma. Jag tog med Sune på ett kvällsdopp och passade på att tvätta honom i sjön. Det är nog ett år sen sist iallafall. Det är så bra med schappepälsar, de böver inte tvättas ofta alls ( många tvättar aldrig med schampoo), utan det räcker oftast att kamma ur smutsen.

DSC_0080

Sune såg väll inte helt nöjd ut till en början, men sen såg det ut som om han tyckte det var skönt.

DSC_0081

Det blir inte så mycket hund kvar när fluffet är blött

Jag har använt ett schampoo i ett par år som jag varit väldigt nöjd med, drygt och pälsarna är lätta att reda ut efteråt ( har man kammat bra innan så behövs ingen kammning efteråt). Schampoot

heter Plush Puppy, och ser ut så här:

DSC_0083

Nu ska jag natta ala djuren och ta och sova !

Linda och vovvarna


Onsdag

Nu är det redan onsdag, veckan går så fort.
Natten har varit ganska lugn, en av valparna har pippit lite och Fanny tyckte att hon skulle sova just då. Men Efter en stund blev det lugnt i lådan igen. De växer så det knakar de små liven. I em ska jag åka till Lystras kull. Som ni vet så har jag låtit den kullen få föddas och växa upp hemma hos Therese. Jag ansåg att det var bättre för Lystra, att få vara hemma i sin hemmiljö.

Under dagen har jag tvättat och polerat på Fredriks motorcykel. Han har race i helgen och hojen var lite skitig :). Jag tycker det är ganska kul att hålla på med kåporna så det går bra. I vanliga fall åker vi allihopa på racen och bor i husvagn och i vår lilla lastbil. Men nu när vi har bebisar är jag hemma med Fanny och de små och någon av de stora killarna. Men eftersom racet är bara 30 minuter ifrån oss så kan jag åka och titta en liten stund:)

Här kommer en lite film från mjölkbaren, Fannys kull

 

 

Nu ska jag ut och promenera en stund.

Kram på er

Linda och Vovvarna

 


"Ny sida

Nu har jag gjort en ny sida till Lystras Kull. Tryck på "Valpkull 2016 Lystra & Enter" och sen fliken "Lystras valpar" Här kommer jag lägga in bilder en gång i veckan ungefär. Jag kommer att ta mer enskilda bilder när de fyller 2 veckor:) Det kommer att komma en likadan sida för Fannys valpar också.

Fannys bebisar mår bra och växer som de ska. Fanny har haft lite feber och varit lite flåsig. Det är svårt att få till temperaturen till en nyfölöst tik som diar. 

DSC_0064

Här är lilla flickan med Rosa svanstipp ( nagellack) 
Hon har ökat från sina ynka 266 till 369 gr

DSC_0065

Pojke nr 2
Vägde 334 gram och gått upp till 468 gram

DSC_0066

Pojke nr 1 
Han vägde 318 gram vid födeln och väger nu 450 gram

Tänk vad det händer mycket med de små. Lystras valpar är bara 6 dagar äldre men känns som jättar mot dessa små. Men Fannys pojkar var ganska stora när de föddes så de kommer nog ikapp.

DSC_0069

Lystras små fina korvar 

DSC_0070

Fannys 2 pojkar

Nu blir det natten!

Linda och vovvarna


Lystras Kull

Idag är det en vecka sen Lystra födde fram sina små bebisar. De växer och frodas precis som de ska. 

Här kommer deras vikt efter en vecka:
Sv/vit 517 gr (födelsevikt 278)
Grön 555  gr ( föelsevikt 288)
Röd 565 gr (födelsevikt 284)
Blå 504 gr (födelsevikt 264)

 

Imorgon kommer jag göra en egen sida på hemsidan ( där det idag står planerade kullar). På den sidan kommer information om valparna i respektive kull och även individuella bilder 1 ggr veckan. 

Så då får man både hålla koll på bloggen och kullens egen sida 

Men nu ska jag presentera vad Lystas valpar ska heta i stamtavlan. Therese och hennes familj har fått vara delaktiga i namnen till denna kull. De kommer få namn efter musiktermer. Både Therese och hennes dotter sjunger så detta var deras område ( jag själv är totalt tondöv, haha)

Får jag presentera:

1 v (2)

Schalinda´s Maestoso
(Majestätiskt)

1 v (3)

Schalinda´s Espressivo
(Uttrycksfull)

1v

Schalinda´s Amoroso
(Kärleksfullt)

1 v

Schalinda´s Allegro

(Livlig, snabb)

Nu tar jag natten och går och lyssnar på små pluttarna som äter ..

Linda och vovvarna


Nu är de här!

Som jag skrev i går så hade Fanny sin dipp och att valparna snart skulle komma. Så blev det  . Tre fina valpar låg det i magen.
Här kommer liten födelserapport:
Fanny gick ner i till 36,7 grader på fm och senare gick hon ner till 36,6. Jag åkte till Lystra och hennes valpar 13.30 och då var det ganska lugnt. Lite bäddande och lite flämtande men absolut inte så mycket. På vägen hem runt 15 så ringer sonen Rasmus och säger att Fanny skakar.  Jag lugnade honom med att beskriva att en del tikar gör så när de sjunker i temp och att det var lugnt med henne. När jag kom hem är Fanny ganska lugn, flåsar lite och bäddar lite, samt tömmer magen lite grann. Vid 16 kräks Fanny och bara några minuter ser jag de första riktiga sammandragningarna.
YES nu är vi på G äntligen.
17.15 kom valp nr 1 en pojke med en vikt på 318 gram
18.00 kom valp nr 2 en pojke med en vikt på 334 gram
19.10 kom valp nr 3 en tik med en vikt på 266 gram

Allt gick bra, Fanny tyckte det var jobbigt med första, den kom utan hinnor och med huvudet först. Tog en stund innan hon fick ut den fina killen, Även kille nr 2 kom utan hinnor men han bara kom ut. Vi såg inga sammandragingar utan rätt som det va så låg han bara där..
Tiken kom med hinnor och gick snabbt också. Hon var ju även lite mindre. 
Valpar och Fanny mår bra. Fanny fick mjölk direkt, jag såg faktiskt att när hon krystade så rann det lite mjölk ur juvret. Tänk vad kroppen kan !
Natten har varit ganska lugn. Valparna vägdes i morse och alla hade gått upp lite grann i vikt. De är ganska lika varandra. Jag ser lätt skillnad på, men har valt att sätta på lite nagellack på svansen på dem i olika färger. Detta för att det är lättare för de andra i familjen att se skillnad på dem om jag inte är hemma.

Här kommer lite bilder:

DSC_0054

IMG_20160716_222708DSC_0062

DSC_0059

Lilla familjen mår bra och än så länge fungerar allt med maten, kissning och bajsning. Fanny verkar ganska trygg med de små. Lite svårt är det att få lagom temperatur i rummet. Fanny vill ha svalt och valparna behöver ha varmt. Valpar är känsliga mot drag så det är inte bara att öppna förnstret heller.

Hoppas jag hinner skriva ett inlägg senare med namnen på Lystras kull. Dessa namn är bestämt och jag ska skicka iväg registrerings pappret imorgon. 

Hörs snart!

Linda och vovvarna!

 

 


Snart händer det...

Igår började Fanny dippa i temp, dvs den sjönk. Fanny brukar ligga på ca 37,8 grader, men igår fm gick den ner till 37,2 och idag har gått ner till 36,6 grader. Man ser att ju mer den sjunker desto mer påverkad blir hon. Hon flåsar mer och mer och bäddar i sin låda. 

Vill gärna springa ut och tömma tarmen och fortsätta gräva på sin lya som hon egentligen skulle vilja föda i 

Hon kräks och pustar lite när det gör ont. Än så länge så går förlossningen som det är tänkt och vi håller tummaran för att det fortsätter så.

DSC_0049

På lilla bordet står allt vad som kan behövas förutom lite druvsocker och äggula som en liten extra kick om det blir jobbigt. Själv har jag laddat med en godis påse, kan va gott att ha 

Nu är det bara att vänta på att tempen ska stiga, det är då det är på gång på riktigt, men det dröjer...

Ha de bra

Linda och vovvarna


Snart dags!

Nu tror jag inte det är så långt kvar för Fanny. Tempen går upp och ner, nu på kvällen har den varit ganska låg under flera timmar. Än så långe är hon inte så flåsig, men vill inte äta utan sover och vankar runt här hemma. Tänk vad trevligt om det kunde bli valpar på dagen eller på kvällen nu under helgen. men jag gissar att de föds på natten då det är lugnt och tyst i huset.

Lystras valpar mår prima, växer så det knakar. Två av dem har redan dubblat sin vikt. Stackars Lystra är hundrig som en varg, men vi måste hålla igen lite grann så att valparna inte rusar för mycket i vikt. Hade de varit flera så är det lättare och fylla på Lystras matbehov. 

Här kommer lite bilder på de små liven

 

IMG_8515

IMG_8537

IMG_8525

IMG_8504

 

IMG_8337

De mår toppen dessa valpar! 

Imorgon kommer jag presentera vad de ska få för namn. Det är namn so jag låtit Therese och hennes familj fått vara med och valt ut.

Nu ska jag sova en stund, får väll se om Fanny vill det samma eller om vi får vara vakna inatt.

Linda och vovvarna!

 


Valparna

Nu är det lugn och ro i valplådan. Lystra tar hand om de små på ett fantastiskt sätt. Tänk att moderskänslor bara kan komma så där. Härligt! Igår vägde vi de små igen och de hade gått upp fint i vikt. De dippade första dygnet då Lystras mjölk inne runnit till men nu hade alla gjort en fin ökning. Vi har satt band på dem för att de är ganska lika ovanifrån men har olika teckningar underifrån. 

Här kommer deras viktter från 12/7 , måttet i parantes är födelse måttet
Svart/vit = 306 ( 278)
Turkos= 308 (264)
Grön = 330 ( 288)
Vinröd = 338 ( 284)

Valparna sover mycket precis som de ska göra när det är som det ska i början på sitt liv. Det blir snart mer liv i lådan   .
Jag har valt att inte plocka så mycket alls med de små för det är stressande för Lystra och små valpar har inget behov av att plockas med utan mår allra bäst när det får vara med sin mamma. 

IMG_8279 1

IMG_8313 1

IMG_8337 1

Kolla svansarna på sista bilden, de tre till vänster ligger helt lika:)

Sen har vi den ligga tjockisen där hemma:
Fanny mår bra. Sover en hel del men pigg och glad när vi är ute och går. Igår kväll fick hon gå till skogen en stund och det var kul. Vi tog det lugnt och hade lite godissök och låg bland buskarna och åt blåbär. Fanny gillar blåbär:)

DSC_0015

DSC_0019

DSC_0018

Lite bred last   Men det är mycket päls också


Börjar blir tugnt att få i henne mat men det är helt normalt nu de sista dagarna. Fanny är idag på dygt 58 och valparna kan komma när som helst. Jag tempar henne med jämna mellanrum för att kolla hur hon ligger till. Men ännu är det lugnt. Imorse när jag vaknade låg Fanny i valplådan och flåsade lite men det var bara falskt alarm. Hon gör så ibland när de rör sig mycket i magen.

Nu ska jag kamma lite hundar, må gott alla glada

Linda och vovvarna


Lystras valpar är här!

Nu har de kommit! Efter en omtumlande och med mycket väntande så föddes en gäng fina hanar natten till söndagen. Här kommer en förlossningsrapport  OBS LÅNG...

I fredags den 8/7 gick jag på min efterlängtande semester. Allt va lugnt med Lystra då. På Kvällen skickade jag meddelande till Therese och kollade om allt var lugnt så jag kunde öppna en cider. Inga problem... knappt en halvtimme efter hör Therese av sig igen och säger att nu har hon sjunkit i temp. 
När en tik sjunker i temp är det på gång och öppningsstadiet börjar. Tiken blir flåsig, vill bädda och en del blir oroliga. Många tiker vill inte äta under denna tid och vill ofta ut och bajsa för att förbereda sig för valpningen.  Så här kan det hålla på från ett par timmar till något dygn utan att det är några problem. 
Det är inte förren tempen stiger som själva valpningen startar mer på riktigt med värkar och allt. För Lystras del så höll den på ända till runt 02 på natten den 9/7. Då kräktes hon och efter en stund kom de första sammandragingarna. Vi låg och vilade och Lystra låg mellan mina ben under någon timme. Detta gjorde att jag kunde lätt känna hur stora sammadragningarna var och runt 03 gick vi till valplådan då värkarna blivit kraftigare. När vi satt där kände jag att det kom lite vatten först och sen lite färskt blod som är normalt i det skeendet av förlossningen. Strax före 04 kom första pojken. En jätte fin liten, liten kille. Pigg och alert. MEN   denna kille fick vi bara ha till låns under ett dygn. Idag fick han somna in pga en medfödd missbildning i svalget ( gomspalt). Trots att jag gick igenom honom så missade jag detta. Men under det dygn han levde så var han en lugn kille och var inte så påverkad av detta eftersom han ännu inte börjad dia ordentligt ( Lystras mjölk kom inte igån på en gång). Tråkigt, men tyvärr den trista delen av uppfödarlivet:(
Bara några få minuter efter första kom nr 2, pigg och kry. Sen kom 3:an, 4:an och 5: med jämna mellanrum och klockan 07 den 10/7 var vi klara. Så 4 pigga och krya valpar har vi 
Lystra skötte hela förlossningen super bra och matte Therese var lugn och trygg med henne. 
DSC_0002

En flåsig Lystra i valplådan

received_10153934214778439

IMG_20160710_123841

Här är gänget direkt efter förlossningen.

 

Idag (måndag) fick Lystra feber och var skakig, flåsig och stressad. Vi fick en akuttid för Lystra och hennes valpar på morgonen. Det var under denna undersökning som den lilla valen fick somna in och Lystra fick ta ett fint avslut med den lille. Veterinären tog prover och det vissade sig att hon fått kalkbrist. De satte henne på dropp med kalk och efter bara några minuter så såg vi skillnad. Under tiden vi satt där märkte vi att valparna börjde få i sig lite mjölk. Äntligen börjde det vända och de små skulle kunna äta lite. 

received_10153938794043439

Lystra med sitt dropp 

received_10153938794068439

En betydligt lugnare tik som tar hand om de små

received_10153939432833439

En nöjd Lystra som kommit hem till sin trygga vrå med sina små.

Vilka dagar man haft... en känslomässig berg och dalbana.
Lystra måste forfarande få i sig lite extra kalk men vi hoppas att vi inte behöver åka och ge henne mer dropp i allafall. 

Hur som helst.. är så glad att det gått bra och att vi har en fin kull med fina pojkar

När valparna är 1 vecka kommer jag göra en egen sida där ni kan följa denna kull. Nu hoppas jag att det blir lugnt några dagar.

För idag är det bara 1 vecka kvar av Fannys dräktighet. Kanske kommer dem redan i sluten på veckan. Fanny må bra, är pigg och vill gärna promenera lite sakta med oss. En del dagar är det full fart på magen när jag känner medans andra är det är det lugnare. 

Låååångt inlägg blev det!

kram på er

Linda och vovvarna

 


Klövjeväskan på!

Igår tog jag med Sune på en skogrunda med klövjeväskan. Han bar inte tungt men det blev lite godís till han och syrrans hundar, vatten, festis och lite kakor. Alldeles lagom när man inte använder klävjeväskan så ofta. Det var fint väder så vi väntade till kvällen så att de skulle kunna orka gå några kilometer.

Sune ser ut att trivas med sin väska, men man får vara någa så att man packar jämnvikt på båda sidorna så att det inte blir snedbelastning. Den skogslingan vi gick var över rötter, gå på brädor, uppförsbackar så det var bra träning för både hund och matte  .

DSC_0322DSC_0323

Här är ett par bilder från promenaden. Sune ligger och tuggar hundben medans matte äter kakor.

Fanny och Lystra uppdateringar!

Jag tror inte det är så länge kvar för Lystra. Lystra mår jättebra och är piggare nu än vad hon varit. Hon går fortfarande upp i vikt så Therese vägde henne igår (onsdag) för att se vad som hänt sen i fredags. Här kommer hennes mått:
Vikt: + 1 kg ( totalt 2,8 kg)
Mage: + 3 (totalt 12 cm
Midja: +1 cm ( totalt 11 cm)

Hon har inte lika stor matlust längre men hon äter mindre portioner under 4 tillfällen istället.

Här kommer en bild från Lystra innan hon parades och ett från idag. Lite rundare har hon blivit:)
received_10153928405833439received_10153928405373439

 

Jag valde att mäta Fanny också igår, så hennes mått är från söndags em till onsdag em.
Vikt: 1,2 kg (Totalt 3,4 kg)
Mage: 3 cm ( Totalt 14 cm..)
Midja: (Totalt 10 cm)

Fanny måt också bra men har haft svårt att sova på natten. Vet inte om det är livat i magen så att hon blir orolig för det. Fanny måste vänta några dagar till. Försökte få en stående bild idag men hon ville inte så hon ser inte vacker ut på bilden...

DSC_0330  

DSC_0327 

Fanny gillar att mest ligga och titta på de andra som busar runt. Men hon älskar fortfarande att leka "sälen" dvs krypa på magen över gräsmatan. Fanny har gått sina 63 dagar på måndag vecka 29 och Lystra har gått sina 63 dagar tisdag vecka 28. Men de kan komma några dagar innan eller efter. 

Idag har jag gått på semester! Så skönt och väldigt efterlängtat. Så nu kan Lystra få sätta igång. Jag och Therese längtar nu efter de små liven.

Kram på er

Linda och vovvarna

 


Mina tjockisar!

Här kommer lite uppdateringar om de båda tjockisarna:)
Lystra går upp bra i vikt, är väldigt trött så hon borde vara utvilad när de små kommer. Hon är väldigt nöjd när man sitter och klappar den lilla söta magen. Lystra vägdes i fredags och här kommer hennes mått för denna vecka:
vikt: + 600 ( totalt 1,8 kg)
Midja: + 1 cm ( totalt 10 cm)
Mage: +  2 cm ( totalt 9 cm)

Jag har packat valp väskan med allt som kan tänkas behövas. Therese håller koll på tempen så vi kan se när det är dags. kanske blir det redan i helgen:) Än så länge är valparna livliga och håller igång i magen.

Fanny min lilla tjockis... Pigg och glad men kan bli snabbt flåsig så det blir inga långa promenader. Fanny vill gärna vara nära ( precis som Lystra) och kan blir lite sur om någon tar hennes plats närmast mig. Något som jag märkt med Fanny under dräktigheten är att hennes päls har blivit sååå tjock. Hon kommer bli jätte varm under förlossningen.. Ska försöka fota någon dag så får ni se.
Fanny går in i vecka 7 nu och idag kände jag några sparkar för första gången.
Här kommer Fannys mått från i söndags:
Vikt: +700 ( totalt 2.2 kg)
Midja: + 3 (totalt 8 cm)
Mage: + ca 3 ( totalt 11 cm)

Valplådorna står redo  hos båda tikarna. Fanny gick och började bädda direkt. Det är skönt att ha allt förberett i tid för valpningen.

Här kommer en bild på Fannys valplådaDSC_0308

DSC_0313     Lilla magen på Fanny

Sen måste jag bara få visa fina vågen jag köpt för att väga bebisarna 

DSC_0300   Japp, en riktig bebisvåg är inhandlad 

 

 


Hundpromenad

Häromdagen var det hundpromenad med inslag av dogparkour i Lindesberg. Det var Lindesbergs hundcentrer som arrangerar dessa. Sune fick följa med denna gång och syrran hade med sig en av sin Lövchen tikar. De skötte sig riktigt bra och Sune var ganska följsam övningarna. Doparkour är mycket balans och stadga övningar och det är viktigt att hunder känner tillit till den som håller i kopplet. Det var första gången vi testade och vi övade lite att stå med tassarna på olika saker, balansera och hoppa, men öven att vänta på ett slut kommando. Detta för att undvika skador på hunden.

Trevligt var det och alla hundarna upplevdes som lugna och glada. Här kommer lite bilder:

DSC_0295

DSC_0299

Det var en nöjd och trött kille som lade sig i soffan när vi kom hem:) 

Tidigare i veckan hade vi friskvårds em på jobbet. Vi hade bestämt att vi skulle vandra lite och sen grilla korv och fka lite. Vädret var perfekt och jag tog med mig Casper på denna promenad. Två av mina kollegor hade också sina hundar. Kul med kollegor som har samma hobby som än själv  .

DSC_0274

IMG_20160627_154149

Det blev en trevlig eftermiddag och Casper var sååååå nöjd med att få följa med ut på vandring. Men hade jag vetat att det var så många uppförsbackar hade jag valt en annan hund för Casper är lite stel i bakdelen.

I morgon kommer lite uppdateringar om de tjocka tikarna:)
kram på er

Linda och vovvarna

 

 

Cajsa och Casper busar i snön!